Nu har jag suttit och kollat på recepten som finns på den sida var jag har gjort menyn. Det finns ju nästan 60.000 recept, så man får söka en stund före man hittar nåt man riktigt intresserar sig för.
Här är några iallafall:
Banan- och chokladmuffinsIngredienser:
2 ägg
1 3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
(2 tsk kanel)
125 g smör
2 mogna bananer
100-150 g mörk choklad
Glasyr:2 dl florsocker
1 ½ msk kakao
Lite kokande vatten
BeskrivningSätt ugnen på 200°.
Vispa ägg, vaniljsocker och strösocker vitt och fluffigt.
Blanda mjölet med bakpulver och ev. kanel. Smält smöret. Mosa bananerna.
Hacka chokladen ganska fint, men inte för fint och blanda med mjölet.
Rör ner smöret i äggblandningen, sedan bananerna och sist mjölet.
Fyll smeten i formarna (amerikanska muffinsformar) och grädda mitt i ugnen,
15-20 minuter.
Låt dem kallna. Blanda ihop glasyren och ringla den över muffinsen eller spritsa över. Ät!
Nyttigt brödIngredienser:
50 g jäst
50 g smör, smält
5 dl mjölk
½ dl sirap
1 dl krossade linfrö
1 dl vetekli
2 dl gramhamsmjöl
2 tsk salt
Ca 10 dl vetemjöl special
Ugn 225°
Smula ner jästen i en degbunke.Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37°.
Häll lite av smör/mjölken över jästen så den löses upp.Tillsätt resten av smör/mjölken.
Tillsätt sirap, salt, linfrö, vetekli, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet.Arbeta degen ordentligt, tillsätt mer mjöl tills degen släpper bunken.Låt degen jäsa övertäckt med badduk i ca 40 minuter.Arbeta degen på mjölat bakbord. Dela i två delar.Varje del rullas till en längd som delas i 12 bitar.Rulla till 24 runda bollar. Lägg på bakpappersklädd plåt.Låt dem jäsa övertäckta med bakduk i 30-40 minuter.Grädda ca 10-12 minuter.
Gräddig köttfärssås400 g malet kött
0,5 purjolök
1 pkt tomatkross med örter
1 dl vatten
1 pkt matlagningsgrädde 7%
1 st helklyftig vitlök
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1 tsk oregano
Strimla purjolöken. Bryn köttfärsen. Häll i löken och stek det ihop på svag värme.Häll i tomatkrossen. Lägg 1dl vatten i burken/tetran o skaka om och häll resten av tomatvattnet i stekpannan.Krydda med oregano, svartpeppar och salt. Pressa vitlöken. Låt det puttra ett par minuter.Häll sedan i matlagningsgrädden. Och låt det puttra ytterligare 5 minuter på svag värme
Grillsås2 ½ dl crème fraiche
1 köttbuljongtärning
1 vitlöksklyfta
Värm crème fraichen i en kastrull smula ner buljongtärningen och rör runt med en visp så buljongtärningen löser sig. Pressa ner en vitlöksklyfta. Gör ett snabbt uppkok. Klart .
Vitlöksgräddpotatis1 kg potatis
2 lökar
7 vitlöksklyftor
3 dl matlagningsgrädde
(vitlöks)salt
peppar
olja el . margarin till formen
Skala potatisen och skiva den tunt. Skala och skiva löken. Hacka vitlöken. Smörj en ugnsform och lägg 1 ½ lager potatis på botten. Salta och peppra. Lägg på 1/3 av löken o. vitlöken. Lägg ett nytt lager potatis, salta och peppra, lägg på 1/3 av löken o. vitlöken. Lägg på ett lager potatis, salta och peppra. Lägg på resten av löken o. vitlöken, avsluta med ett lager potatis. Häll över 2 dl grädde. Ställ in i en 225 C varm ugn i 15 minuter. Häll på resten av grädden. Sänk temperaturen till 175 C och fortsätt grädda ca 30 min eller mer. Om ytan verkar bli för mörk: täck med folie.Enjoy!