28.9.22

Glasögon

Idag har jag hämtat mina nya glasögon. Nog är det ju helt otroligt vad stor skillnad glasögon gör. Och att använda billiga glasögon köpta i nån affär är så mycket sämre, vilket jag gjort sen mina glasögon blev överkörda. Nu blev det dessa glasögon. 
Ray ban från Instrumentarium. Jag bryr mig inte i märkesglasögon, för jag anser att det är en löjlig sak, men jag testade säkert 30 glasögon utan att titta på märken, och dessa var bekväma. Nu gäller det att vara försiktig och inte öppna kokhet ugn mm.




Efter att ha fått glasögonen köpte jag kassler från Prisma som nu är i ugnen. Det blir väl ris till det. 

27.9.22

Brunett

Jag blev mörkhårig igen efter att haft sommarblekt hår. Det känns ovant och jag hajar till när jag ser mig själv i spegeln. 



På jobbet läser chefen och jag adresser. Vi håller på och printar ut och går igenom adresser på över 900 brev som ska skickas världen över. Konstaterade att det är svårt att läsa holländska namn och adresser. 



25.9.22

Havtorn

Redan söndag. 10 dar tills....ni får se.

Idag mår jag dåligt av att se hur illa Ryssland beter sig mot världen, och till och med mot det egna folket som borde vara värdefulla för dem. När Putin tvingar pojkar som inte vill, att fara och kriga. Och när de protesterar blir de sprakade i huvud, och slagna och tillfångatagna och vem vet hur det slutar för dem. Det får mig tycka synd om ryssarna för jag inser och tror att de flesta ryssar är precis som jag som bara vill bo i fred och vara ifred.

Jag har cyklat denna vecka med min vintercykel. Den coola häftiga billiga cykeln från Storgjuto har börjat be för service. Det är tillåtet vid dess ålder. Nånting med tramporna.

Så den första gången jag cyklade nu i höst med nyare cykeln var inte lätt. Den har ju stått stilla sen snön smältade. Jag bara cyklade iväg en morgon, eftersom jag inte hade tid att se om den var okej. Det tog mig minst 10 minuter längre och jag kom försent till jobbet. Det var tungt. Jag trampade och trampade och det gick nästan mer bakåt än framåt. Min chef på jobbet som undrade om jag nog trampade framåt och inte bakåt var nästan illa ute....



....nå nääh, jag har bästa chefen!:)
Jag fick hjälp under dagen av min kära kusin och vi lade luft i hjulen, sprayade kedjan, höjde sadeln och fixade styret. Så nu går det lätt igen. Men det är för tidigt att cykla med vintercykeln, så älsklingen ska se över min gamla. Eller kanske jag gör det själv. Just nu har han fyra olika jobb att hålla på med. Och ryggen som krånglar. Så jag ska se vad jag kan göra.

I helgen har jag äntligen kommit mig iväg med den gamla damen bredvid, och jag tog henne med till mamma för att plocka havtorn. Så hon var så tacksam. Mamma kokade kaffe när vi var färdig. Jag gav gav tanten oxå en del blåbär från min frys. Bären förde vi till ett hem för utvecklingsstörda där hennes dotter bor. Så nu har hennes dotter blåbär och havtorn till gröten.



Resten av kvällen städade jag och tog dottern till butiken så hon fick handla mat. Hon har ingen bil och hennes pojkvän var på resa. Så våra hundar, Finn och Olof fick leka lite på samma gång. 



Sen blev det film och bara låta lugnet lördagskvällen till ära infinna sig. 

Idag söndag blev det amerikanska pancakes med lönnsirap....idag ska jag ta mig till gymmet. 



Nu är det att hoppas vi får vara friska, må bra och så se fram emot lite ledigt senare. På fredagkväll nästa vecka ska jag, dottern, mamma, systrarna,  svägerskorna vandra och sen bada bastu. Ser redan fram emot det. 

Vad är det som hänt annars i music videos nuförtiden?? De populäraste är videon där kvinnors skakar sin poop ass och männen är full tatuerade med bling bling av gnistrande tänder i guld och röker på. Vad hände med romantiken???











22.9.22

Popcorn

Jag har varit riktigt trött hela dagen. Mina ögon har svidigt av trötthet hela dagen. Ikväll har jag ätit rester av Zucchini-lasagnen. Den vore nog bäst att göra vegetarisk. Kött och zucchini i lasagne passade inte riktigt ihop. Det var helt gott, men jag känner att det sko vara bättre vegetariskt. Men jag tror inte heller jag sko använda tofu. Måste hitta på något annat. 

Nu sitter jag iallafall här och trycker i mig popcorn. 




19.9.22

Lashlift

Ikväll var jag till Salong Karisma. Där fixades mina ögonfransar. Det är nog stor skillnad. Och jag blev nöjd med resultatet. 





Ikväll var det ganska blåsigt på hundpromenaden. Men det är nog charmigt med höst så länge det inte är för kallt. Löven gör asfalten gul. Det ser vackert ut....

...exakt för 5 år sen satt dessa två överlyckliga här på besiktningskontoret efter att ha fått körkortet.





....och dagen efter det reste jag till New York, vidare till New Jersey, för att vara på älsklingens systers bröllop. Älsklingen jobbade då i San Diego, så han flög därifrån till New Jersey. 










18.9.22

Stew

Igårkväll hade vi vänner över på middag. Det blev karelsk stek, stew, som älsklingen satte in the crockpot. Köttet blev mört och gott som tryck-kokats med selleri, buljong, svampar, lök....

...till efterrätt gjorde jag den enkla men ack så goda havretårtan igen. Finns under mina  recept.

Idag har jag varit på en kort promenad med Finn och även tränat på Ole fit. Det blev ingen havtornsplockning idag heller. Men kanske nån kväll nästa vecka. 



16.9.22

Helsingfors

Nu är jag hemma från Helsingfors. 

Jag har träffat sonen och lillebror och hade med mig lite mer saker till sonen. Och lördagkväll tittade vi på en lägenhet som han nu ska hyra. Den känns perfekt. Nu kan jag andas ut efter besvikelsen från den lägenhet han bor i. 

Lunchen igår 

Vet inte riktigt vad dethär betydde 


Från november får han äntligen en lägenhet med kök. Det ryms till och med en soffa in dit. Det är på fjärde våningen. Hon som visade oss lägenheten hade en tre veckors baby som var så söt❤

På lördagkväll åt vi middag, eller rent ut sagt, hamburgare på Deliberi jag, sonen och lillebror som kom och spenderade kvällen med oss.



Jag gillar hur enkelt man kan färdas i Helsingfors. Bussen kanske är lite väl skumpig, men metron och spårvagnarna är superbra!!

Idag till lunch åt jag dumplings. Det var helt okej, men lite smaklösa. 






13.9.22

Retar gallfeber...

....jag är så fruktansvärt arg på en mänska och som tar så på mina nerver att jag int kan ta det! Om en mänska är otrevlig från dag ett man möter den och mänskan fortsätter på samma sätt högfärdiga, spydiga, otrevliga sätt, så vet jag inte hur jag ska hantera det. Man gör väl bäst i att undvika all sorts kontakt med en sån mänska. Jag tror en mänska som beter sig så, mår dåligt....jag har själv försökt intala mig om att det blir bra nån dag, allt blir förlåtet, men efter att ha hört en pyton kommentar igen, så inser jag att nej, den mänskan är inget jag behöver lägga tid och energi på. Det kommer aldrig nåt gott ut det. Som tur höll jag tyst och gick vidare denna gång. 




12.9.22

9/11

Här är jag igen och dagarna går iväg. Denna vecka åker jag till Helsingfors torsdag och fredag. Ska ta med lite mer saker till sonen. Sen hoppas jag få se på några lägenheter också.

Dagarna på jobbet går på sparlåga. Det är en tid nu igen när det inte händer så mycket. På utsidan händer desto mer nu när byggandet av nya hallen kommit igång.

Igår var det 9/11. Så jag tänker på alla som hamnade mitt däri. Vad kände han eller hon som stod där i söndriga fönstret när den häftiga hettan från eldslågorna kom närmare och närmare och svedde huden och det enda alternativet var att hoppa mot en säker död istället för att brinna upp. Det går inte att förstå...här har jag några foton från byggnaden som rasade den dagen. De har sparats här på museet vid besökte i Florida. 




Igår kolla jag på den spännande filmen Captain Phillips från Netflix som är baserad på verkliga händelser. Det var exakt i denhär livbåten som även fanns på muséet var all drama hände efter att de tog Phillips som gisslan. 







8.9.22

Streetfood Jakobstad

Idag har jag varit på foodmarket i vår lilla stad. Det diggade jag och imorgon far jag tillbaka. Idag testade jag känguru-burgare. Den var helt bra. Sen köpte jag churros...mums!!  Fudge från England. Kakor och torkade frukter....yummi!!

Jag verkligen diggar att gå på stan och uppleva såna foodmarkets. De är här till söndag. Det är många stånd. USA säljer donuts, de borde verkligen sälja bagels. Australien säljer krokodil, känguru och ännu en till hamburgare, men det minns jag inte. Italien säljer pizza...mmm...det måste jag verkligen testa. Schweiz säljer ost. Mexico har tacos, burritos, nachos...sen finns enorma pretzels...älsklingen älskar pretzel. Jag har missat många stånd, men ni ser, det finns mycket att välja mellan. 










7.9.22

Dagar kommer och dagar går...

Det är onsdag idag. Under helgen fick vi upp en del vindskyddsskivor. När vi avslutade i söndags, hade det blivit skymning och himlen var rosa och grann. 







Det händer mycket just nu. Det märks på att mina inlägg inte kommer varje dag. På jobbet är det ganska lugnt, men det är allt det andra som tar tid. Just nu skriver jag oändligt många meddelanden hit och dit, söker lägenhet till sonen med mera.

Men vi kämpar vidare....








3.9.22

Sjuk igen

Vaknar till ett meddelande som ger mig ångest. Min son som flyttat till Esbo skriver att han är sjuk igen. Det är inte normalt!
Så nu blir det körigt igen med att springa på olika kontroller och han kommer missa en del av skolan, väldigt sorgligt. Jag tror han stortrivdes senaste veckan när skolan börjat. Det har märkts på att jag inte har hört av honom så mycket. 
Att hans immunförsvar är så dåligt är skrämmande. Speciellt när han har aldrig tidigare varit sjuk. Det hela började i militären och har suttit i sen dess.

Igårkväll efter ha ätit pizza, for jag och älsklingen en sväng till stan och träffade till vår glädje på ett par goda vänner som vi satt en god stund och prata med. Så det blev en bra kväll. Sen tog vi Finn på en promenad. 

Ikväll ska vi ha gäster och det blir risotto.

Veckan på jobbet var lite olika. En dag hade vi mer att göra, men annars var det ganska lugnt. Denna vecka har man påbörjat byggandet av en ny hall. Som om ett år eller så, kommer vårt lager att flytta in till nya hallen. Det kommer bli spännande men nog med mycket jobb. Kan tänka mig att det blir en stor-stor städning av alla varor. Vi borde ställa till med auktion och sälja en del. Måste se till att spara energi till dessa dagar. Kommer att behövas:)

Idag ska vi troligtvis lägga upp vindskyddsskivor. Det gäller att klä sig varmt. Hösten är här och det är kallt. Jag är tillbaka i freezing-mode. Så nu kommer jag att frysa tills det blir Juni igen. Denna vinter kan bli svår. Världsläget orkar man inte ens tänka på, för då blir man galen. Maktgalna mänskor på jorden är många och vi vanliga kommer aldrig att kunna förstå dem. Varför kan inte bara alla vara som vi? Att trots att vi har olika åsikter sko vi aldrig gå och döda folk, utan det viktigaste trots meningsskiljaktigheter är fred på jorden.