Idag har vi fortsatt med hjälpkök. Idag sågade han bänkskivan och passade in tvättfatet i hjälpköket. Jag har städat. Och promenerat runt åtta kilometer. Men det börjar bli dags att slänga stavarna och börja fara ut och jogga igen. Jag känner av att min kropp vill det nu när vägarna är fria från snö och halka.
Vi fick besök av tanten i grannhuset och vi bjöd på kaffe. Sen kom en jobbarkompis på med sin vän och senare kom även brorsan, hans fru med de tre vuxna pojkarna och deras flickvänner.
Sen har jag tittat ansökningar med sonen till olika skolor. Det är tungt. För det är ju lite skrämmande på samma gång. Men tänkte att jag ber en bön och ber Gud visa vägen så att sonen gör rätt val.
Stilla veckan:
- Söndag 28 mars – Palmsöndagen.
har fått sitt namn eftersom man firar Jesus intåg i Jerusalem då folk som kommit för att fira påsk ”tog palmkvistar och gick ut för att möta honom” (Joh 12:13). - Måndag 29 mars – Blå måndagen.
Färgen blå är en lugn och stilla färg och kyrkorummet kläddes ofta i blått – därifrån kommer förmodligen namnet blåmåndag. Namnet blåmåndag gäller också för måndagen i fastlagen (alltså måndagen före fettisdagen). - Tisdag 30 mars – Vita tisdagen.
Tisdagen innan påsk kallas ”vita tisdagen”. Liksom måndagen har tisdagen fått namn från fastlagen och tisdagen kallas ibland även svartatisdag och stinnkaketisdag. - Onsdag 31 mars – Dymmelonsdagen (inte askonsdagen).
På dymmelonsdagen gick fastan in i ett allvarligare skede och det skulle råda stillhet och tysthet. Troligtvis härstammar ordet dymmel från det fornordiska dymbil som betyder stum (jämför med engelskans dumb). - Torsdag 1 april – Skärtorsdagen.
En äldre betydelse av verbet “skära” är rena och det syftar på att Jesus (enligt evangelierna) tvättade lärjungarnas fötter just på torsdagen i påskveckan. - Fredag 2 april – Långfredagen.
Enligt kristen tradition var det på långfredagen som Jesus avrättades på korset. Därför var långfredagen under lång tid en dag präglat av stort allvar. Fram till 1969 var offentliga nöjesarrangemang förbjudna i Sverige - Lördag 3 april – Påskafton.
Påskafton är ingen särskild dag i kristet påskfirande. Jesus ligger i graven och väntar på att uppstå. Dock är det på påskafton som vi i Sverige började fira påsk efter den långa fastan, på samma sätt som vi firar julafton mer än juldagen och midsommarafton mer än midsommardagen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar