31.5.24

Morning has broken đŸŒŒ

Denna morgon nĂ€r jag vaknade tog det andan ur mig hur vackert det var, och hur gott det doftade ute, nĂ€r jag tog Finn ut. Det var magiskt. Att föreviga det pĂ„ ett foto vore omöjligt. 
Solens dimmiga strĂ„lar mot gröna trĂ€d och buskar som var Ă€nnu fuktiga efter gĂ„rdagens regn. 

PÄ jobbet fortsatte jag pÄ som vanligt. NÀr jag kom hem for Àlsklingen och jag pÄ lunch till After Eight.



Sen trĂ€ffade jag mamma pĂ„ Skorpan och vi tog en kaffe med rabarberpaj och glass. 



Vidare till Aspegren och sÄg oss lite omkring dÀr. Det var mest ÀppeltrÀd och syren som blommade.






Nu Àr jag hemma igen och det Àr fredag!!




30.5.24

HĂ€ggen

Bodypump. Cyklande. Vandring. Plantering. Lite av olika aktiviteter denna vecka. Helt underbart hur hĂ€ggen doftar överallt nu och tusentals liljekonvaljer har vi runt oss. 

En kort vandring igĂ„rkvĂ€ll i FĂ€boda med tvĂ„ vĂ€ninnor som jag var med pĂ„ Kevo vandringen. 

Idag har jag varit pÄ Äterbesök till lÀkaren och i och med att jag sover bÀttre och ÀndÄ har energi tyckte han att jag kan avsluta deltidsarbete och börja jobba mera. Sömnmedicinen kan jag anvÀnda tills semestern börjar och dÄ testa utan. Bra idÚ. Semestern börjar 15 Juli.





27.5.24

Öja

MĂ„ndag. PĂ„ jobbet fortsatte jag sĂ„ gott jag kunde med att stĂ€da och ordna upp. 

VÀdret Àr varmt. Vi har sommarvÀrme i maj. Hoppas vÀrmen hÄller i sig hela sommaren.

Åt lunch hemma, lĂ„g i solen en stund och lyssnade pĂ„ podcast om stress. IkvĂ€ll for vi en svĂ€ng till Öja och gick dĂ€r i skogen. Jag har hittills dödat sju fĂ€stingar. 






26.5.24

Novia

En glad nyhet fick jag hĂ€romdagen nĂ€r sonen skickade denna information. Nu Ă€r bĂ„da sönerna antagna till Novia. Jag 🙏 att det ska gĂ„ bra för dem.




Nu gÀller det bara att hitta lÀgenheter. En etta och en med tre sovrum.

*****************************************

Idag Ă€r det söndag och vi var medhjĂ€lpare i kyrkan idag. Delade psalmböcker med mera. Det var inte mycket folk idag. 

IkvĂ€ll ska jag pĂ„ Teams-möte om resan till Höga Kusten. Efter det blir det 🍕. 

Men innan dess ska jag nog vara ute. ☀️ skiner.






25.5.24

HĂ€lsoresan

Dagarna bara gĂ„r. Vi har haft sĂ„ bra vĂ€der de senaste dagarna. NĂ€r jag kommit frĂ„n jobbet tar jag hundarna pĂ„ en promenad eller sĂ€tter mig pĂ„ trappan. Beroende pĂ„ hur det kĂ€nns. 
Men idag Ă€r det lördag och det var skönt att sova lĂ€ngre. Jag har varit ute mestadels av dagen. HjĂ€lpt Ă€lsklingen med undertaksbrĂ€dor. 

Rensat lite ogrĂ€s sĂ„ jag fĂ„r plantera nytt, kastat med kastspö, promenerat i skogen....och Ă€ven till min överraskning, fĂ„tt en plats till höstens "HĂ€lsoresa" i Kroatien med andra finlandssvenskar via "Nordic training camp" frĂ„n Helsingfors. 



En annan sak som kommer i Juni Ă€r nĂ„gra dagar i Höga Kusten med dottern, ordnat av GN-Wellness. Man har bara ett liv och man ska mellan varven göra sĂ„dant man Ă€lskar. 



Sen kÀnner jag att Àlsklingen och jag behöver nÄgot roligt tillsammans. SÄ jag försöker planera att "tÄgluffa" och drömmen Àr att den ska föra oss till Schweiz.....vi fÄr se.



Mitt i all denna roliga planering, ligger Ă€ven en Ă„ngestfylld skrĂ€mmande kĂ€nsla av vad som kommer hĂ€nda med vĂ€rlden. Jag önskar verkligen att ondskan i vĂ€rlden sko tas bort och att vi fĂ„r fred. 







22.5.24

Biryani đŸ„˜

PĂ„ jobbet började jag med att tömma paffmaskinen. Sen bokade jag frakt för nĂ„gra DHL paket. StĂ€dade och ordnade om. 

Vid elva cyklade jag hem. Åt lunch och satte mig pĂ„ trappan en stund. Sen cyklade jag in till stan. Gick i nĂ„gra butiker. Cyklade hem igen nĂ„gra timmar senare.

Gjorde en annorlunda middag. 



21.5.24

Bodypump đŸ’Ș🏋️

Trots jag försöker finns det nog inte i mig detdÀr att ta det lugnt pÄ jobbet. Det gÄr bara inte! Det Àr omöjligt! Men jag fÄr iallafall fara hem vid 11. Jag kan förstÄ hur slut jag varit. Den kaos som vÀntade mig nÀr jag kom tillbaka var sann. SÄ nu försöker jag ordna upp.

IkvĂ€ll har jag varit pĂ„ Bodypump! Nu Ă€r jag back in business. TisdagkvĂ€llar pĂ„ gymmet Fun, som Ă€ndĂ„ ligger nĂ€ra. 




20.5.24

The older I get

Det var roligt att vara tillbaka pÄ jobbet. Det finns nog mycket att göra. Men bara jag tÀnker hela tiden pÄ att jag inte mÄste fÄ bort allt pÄ en gÄng, dÄ blir det bra.







IkvÀll gjorde vi en annorlunda middag.
Breaded eggplant.


19.5.24

Back to work...

Idag blev vi tvungna att köpa ny tvĂ€ttmaskin. Den Ă„ttaĂ„rige Samsung gav opp. Den kĂ€ndes nĂ€stan som ny Ă€nnu. Men den var inte sĂ„ bra nĂ€r den gav opp redan. SĂ„ nu blev det en Miele istĂ€llet och hoppas den hĂ„ller minst dubbelt lĂ€ngre. 

IgĂ„r var jag till Vasa med mina söner. PĂ„ min lista av lĂ€genheter vi skulle se pĂ„ var Ă„tminstone sju olika, tvĂ„ av dem blev uthyrda samma dag innan vi ens hann se dem. 
Men vi fick iallafall se nĂ„gra. 

Vasa har Ă€ndrat en del sedan sist jag var dĂ€r. H&M var plötsligt borta. Nu var dĂ€r Sokos istĂ€llet. SĂ„ det var en överraskning. Det kĂ€nde kliniskt rent med andra ord. Det verkar vara en förĂ€ndring pĂ„ gĂ„ng och det behövs nog. Rewell-centret började kĂ€nnas ungefĂ€r som Kallestorg i Vasa. 

IgĂ„r for jag pĂ„ en löptur. Jag tog Ă€ven Finn med. Det gĂ„r bĂ€ttre att springa Ă€n gĂ„ med honom. 

Imorgon börjar jag jobba. Det Àr nog spÀnnande.....

17.5.24

Bilder bedrar



Visst ser denna burgare god ut! Förra fredag gjorde Ă€lsklingen dessa och de var oerhört goda burgare. Burgaren Ă€r gjord av svarta bönor med mera. Testa och bli överraskad pĂ„ ett vĂ€ldigt bra sĂ€tt. 


Jag har "Pekkanen" torsdag och fredag, och sen börjar jag jobba frÄn mÄndag. PÄ jobbet Àr man fruktansvÀrt rÀdd smitta just nu. Men jag Àr okej med att vara ledig tvÄ dar till och sen börjar jag pÄ mÄndag.

Jag har köpt ett kastspö. Men min fiskekarriĂ€r gĂ„r inte sĂ„ bra. Jag har redan minst tvĂ„ slantar.... inte till fiskar utan till den gyttja som finns hĂ€r. Men man lĂ€r vĂ€l sig med tiden. Det simmade en stor fisk förbi dĂ€r jag stod med mitt spö. NĂ€stan som att han gĂ€ckade min fiskekarriĂ€r. Det mĂ„ han vĂ€l fĂ„ göra. 

Det enda som stör mig Ă€nnu Ă€r att jag fortfarande kĂ€nner en stor frustrationen som jag hĂ„ller inom mig. Och jag vet inte hur jag ska bli kvitt den. 

Jag vill skratta av lycka utan Ängest inombords, utan denna kÀnsla av att nÄgot dÄligt ska hÀnda hela tiden.





13.5.24

Kan inte Àta

Jag sov bra iallafall efter att jag tog sömnmedicin.  Vaknade nĂ€stan vid Ă„tta vilket Ă€r otroligt. Jag fick i mig ett glas blĂ„bĂ€rssoppa igĂ„rkvĂ€ll och Ă€ven en Actimel som Ă€lsklingen hĂ€mtade frĂ„n butiken. BlĂ„bĂ€rssoppan var svalkande och kĂ€ndes bra att dricka. 

Jag försökte Ă€ta lite havregrynsgröt imorse, men det gick inte. En kaffekopp fick jag ner eftersom jag kĂ€nde mitt huvud behövde det. Men inget annat Ă€n. SĂ„ det blir nog blĂ„bĂ€rssoppa idag. 

Under ögonen ser man blodkÀrl som spruckit efter att jag spytt. Det Àr en enorm pÄfrestning för kroppen att spy.

Det verkar vara en smittsam variant. Nu har Àven dottern spytt. Jag hoppas att ingen fler fÄr det.

….……………………….……..…………………………….………

Mot kvĂ€llen började jag Ă€ntligen kĂ€nna hunger. DĂ„ blev det röda linser soppa. Den var god och enkel att laga. 








12.5.24

Morsdag

Jag hann inte somna igÄr förrÀn det hÀnde. Jag Ät ganska mycket igÄr. SÄdant som jag hÄllit igen med. Men morsdagskaffe till Àra tyckte jag att jag förtjÀnade att fÄ Àta. Och jag kÀnde mig sÄ Àckligt mÀtt efterÄt.

Om det var det eller maginfluensa som gav mig den kĂ€nslan, det Ă€r frĂ„gan. Men jag spydde vid ettiden och tĂ€nkte att nu slĂ€pper det vĂ€l. Men det gjorde inte det. Jag spydde igen en timme senare. Och jag tror nĂ„ngĂ„ng vid halvfyra. DĂ„ bestĂ€mde jag mig att lĂ€mna och sova i soffan. 

Jag kan inte Ă€ta nĂ„got idag. Det gĂ„r inte. Har ingen lust att Ă€ta nĂ„got. Älsklingen skalade och skivade ett Ă€pple. Jag fick ner nĂ„gra bitar. Jag har legat hela dagen i soffan. Trött, utan energi och Ă€r illamĂ„ende. 

Jag har oĂ€ndligt mycket benvĂ€rk ocksĂ„. Om det Ă€r för att jag legat hela dagen eller om det Ă€r frĂ„n trĂ€ningen tidigare i veckan. Det vet jag inte. Men det Ă€r inte roligt. 

Jag fryser och svettas om vartannat. IkvĂ€ll har jag Ă€ven fĂ„tt lös mage. Det Ă€r lĂ€ngesen jag mĂ„tt sĂ„hĂ€r dĂ„ligt. 



10.5.24

Pistachios

Idag Ă€r sista dagen jag Ă€r sjukledig. PĂ„ mĂ„ndag Ă„ker jag tillbaka till jobbet, men ska jobba 7-11, vilket kĂ€nns konstigt. Den tiden jobbar jag Ă„tminstone en mĂ„nad. 

Vi halvtolv cyklade jag till stan. Det var andra tillfĂ€llet att prata med psykologen. Det gick helt bra. Hon pĂ„minde mig om att lĂ€ra mig sĂ€ga nej nĂ€r det blir för mycket. 

Efter en timmes samtal cyklade jag till butiken. Köpte ingredienser. Imorgon ska vi ha morsdagskaffe hĂ€r eftersom söndagen redan Ă€r fullbokad. Ser verkligen fram emot att trĂ€ffa alla. 

Jag har följt Camilla Hamid och kollat pÄ hennes recept. SÄ nu har jag bakat i flera timmar.
Jag har precis diskat bort det sista. I mitt huvud tĂ€nkte jag, nĂ€r jag diskade, pĂ„ vilken rolig reel det sko vara, att just nĂ€r man tror man har diskat klart och sĂ„ tittar bakom sig för att se om man verkligen diskat allt, och dĂ€r ligger flera byttor, degspade, med mera, som man Ă€nnu har kvar att diska. 

Jag tror sĂ„ mĂ„nga sko kĂ€nna igen sig. För det hĂ€nder mig hela tiden. Det kommer sĂ„ mycket disk nĂ€r man bakar och nĂ€r man tror man Ă€r klar finns det Ă€nnu mer kvar. 

HÀr Àr kakorna jag bakade idag. Förutom dessa bakade jag Àven den bekanta Pinocchio-tÄrtan, som jag bakat sÄ mÄnga gÄnger tidigare, och anvÀnde persikor i den, som sÄ mÄnga gÄnger tidigare.






Imorgon ska jag laga denna paj,
men kommer anvÀnda lax istÀllet.






8.5.24

TrÀngs Ànnu mer in....

... idag kom skogsmaskinen till granntomten som ska ta ner alla trĂ€d. Det Ă€r sĂ„ sorgligt. Jag Ă€r trött pĂ„ att all natur försvinner som gav oss den sköna frid. Jag har sagt det tidigare att vi köpte detta hus för att det fanns natur överallt. Nu Ă€r ingenting likt sig mer. NĂ€r denna skogsskövlare tar bort alla trĂ€d, kommer det tre, fyra, nya hus hit. 

Nu Àr skogen redan borta.




Det verkar som att alla djur flyr hit till vÄran tomt. Vi har harar, fÄglar, ekorrar, duvor och till och med fasanen gÄr omkring pÄ vÄr tomt. Vi har skogen kvar.

FrÄn alla hÄll finns det saker som stör. Den cykelvÀg de gjort Àr sÄ populÀr. Jag kan inte vara ute i trÀdgÄrden och kÀnna mig hemma. NÄgon gÄr förbi hela tiden. Och sen alla hus som kommit och kommer. Det kÀnns sÄ trasigt nu.
 
NÀr vi satt dÀr hos Aktia och redan hade klar alla papper, sÄ tar fastighetsmÀklaren fram byggplanen av tomterna, men lugnade oss med att det nog inte kommer att hÀnda nÄgot pÄ en evighet hÀr. Jag tror att det var sÄ, att han enligt lagen, mÄste berÀtta det.

Vi vet ju inget om framtiden, men vi vet att om inget dramatiskt hÀnder, sÄ kommer vi nog att flytta nÄgon annanstans. Det har varit sÄ mycket negativa saker som hÀnt, sen vi köpte detta hus.
SĂ„ vi behöver fĂ„ en ny start nĂ„gon annanstans. 




6.5.24

Magnetröntgen

Lördagmorgon tog jag en promenad med Finn. Efter det cyklade jag till Studion och var pÄ Mini pilates ball workout.
Vi har ocksĂ„ bytt till sommardĂ€ck pĂ„ bilen och tvĂ€ttat den. 

IgÄr, söndagkvÀll var vi till Pedersöre kyrka pÄ högmÀssa. KÀndes ovant att fara dit pÄ högmÀssa. Jag kÀnner mig sÄ hemma i vÄr kyrka i Jakobstad och dÀr finns sÄ mÄnga bekanta ocksÄ.

Idag har jag varit till Unilabs magnetröntgen. 
Huff, vad dyrt det Àr! Men jag vill veta varför framsidan pÄ mitt knÀ ger sÄn kÀnsla.
Det sticker som knivar i det varje gÄng nÄgot rör i det, och dÀrefter fÄr jag en öm vÀrk bakom knÀ ocksÄ som sitter i nÄgra dagar och det kÀnns obekvÀmt att hÄlla benet rakt.

En vecka till hemma. Jag var tvungen att fortsĂ€tta med halv tablett nĂ€r jag insĂ„g att en fjĂ€rdedels tablett inte fĂ„r mig att somna. Ska försöka pĂ„nytt lite senare. 

Lite senare i eftermiddags fick jag svar frÄn röntgenlÀkaren och det Àr ju svÄrt att förstÄ men sÄhÀr sÄg det ut.




Jag fĂ„r förhoppningsvist ett svar frĂ„n Pihlajalinna som Ă€r lĂ€ttare att förstĂ„. 

VĂ€rlden blir inte bĂ€ttre. Den Ă€r sĂ„ trasig. Jag tror att det inte Ă€r lĂ€nge till, tills allt det Gud har planerat gĂ„r i uppfyllelse. Precis som allt annat Han sagt, som gĂ„tt i uppfyllelse. 

Det stĂ„r att Gud kommer som en tjuv om natten. Och jag gissar att man dĂ„ blir skrĂ€ckslagen. RĂ€dd. 
Men det fortsĂ€tter ocksĂ„ med, att de som tror pĂ„ Gud, de Ă€r vakna, beredda och förstĂ„r vad som sker. SĂ„ vi ska se tecknen och förstĂ„. 



3.5.24

Samtal i olika former

IgĂ„r var en vĂ€ldigt hĂ€ndelserik dag. Vid halvnio hade jag en tid hos psykolog. Hela min livshistoria skulle jag berĂ€tta. NĂ€stan sĂ„ att jag skĂ€mdes om hur mycket jag pratade😏. Men hon lyssnade med intresse, tyckte jag i alla fall😌och vi ska Ă€nnu trĂ€ffas ett par gĂ„nger till och fortsĂ€tta samtalet. 


NĂ€r jag kom hem for jag pĂ„ en kort promenad med hundarna. Ifall jag tar den lilla med, gĂ„r jag inte lĂ„ngt. Efter det gjorde jag en hĂ€lsosam lunch till mig med zucchini, aubergine, tofu och lite av avokado. Avokado har jag inte lĂ€rt mig riktigt tycka om. Men vad gör man inte för hĂ€lsan. 

Lite före tvÄ cyklade jag mot stan. Jag skulle pÄ ett samtal med arbetshÀlsovÄrden, lÀkaren, min chef och vÄr HR. Jag hade en vÀldigt positiv kÀnsla inför mötet, men Àven lite spÀnd. Jag kom lite vÀl tidigt in till stan, sÄ jag parkerade cykeln i en grÀnd, troligtvis avsedd för boende dÀr, gick runt ett kvarter för att lÄta tiden gÄ och kunde njöt av vÀrmen.

Största problemet i detta med min sömnlösheten, stressen och hĂ€lsan som blivit lidandet, tror jag, har varit att jag inte tillĂ„tit andra och inte mig sjĂ€lv heller, att inse att jag gjort flera personers jobb under en lĂ€ngre tid. Och nĂ€r jag inte klagat högre Ă€n jag gjort, utan mest muttrat och varit arg inombords, varför sko nĂ„gon dĂ„ förstĂ„? För jag jobbar ensam och det finns ju ingen som ser allt jag gör. 

SÄ, frÄn och med nu kommer jag att ta det lugnare. Jag kommer ge mig tid till att ta pauser. Jag kommer prata med folk, och sluta till exempel att fundera över hur andra kan stÄ och prata med varann pÄ jobbet. Det hör ju ocksÄ till. Att andas. Det Àr det som gör livet vÀrdefullare och trivseln pÄ jobbet. Inte sakerna. Jag har försökt och försökt komma underfund med varför det gick sÄhÀr. Jag Àr en riktigt STOR tÀnkare! Men man hittar svar dÄ ocksÄ. Man mÄste gÄ tillbaka till rötterna.

NĂ„ja, just nu dricker jag en enkel smoothie. Med Ă€pple, spenat, grönkĂ„l och mandelmjölk. Och vĂ€ldigt frĂ€sch! 


LÀkaren sa igÄr att mitt HB och det andra som Àr högre Àn vanligt, Àr helt normalt. SÄ det var skönt att höra. Men han Àr osÀker pÄ om mitt kolesterol gÄr ner enbart med kost eftersom det Àr genetiskt ocksÄ. Men vÀrt ett försök i alla fall.

Jag ska sÄ smÄningom cykla in till stan. Jag kommer att ta cykeln varje gÄng det gÄr. Jag mÄste handla mat. Kilometrikisa har startat igen och jag vill fÄ ihop lite kilometrar i alla fall.


Slutresultatet frĂ„n samtalet igĂ„r blev att jag fortsĂ€tter min sjukledighet i en vecka till. Sen ska jag jobba halvtid en mĂ„nad. Jag har sjĂ€lvklart skuldkĂ€nslor över det. Men igen, sĂ„ mĂ„ste jag trĂ€nga bort den kĂ€nslan! HĂ€lsan gĂ„r före. 




1.5.24

KortjÀrv naturstig

I natt har jag sovit bĂ€st pĂ„ lĂ€nge😀. Det förtjĂ€nar ett Halleluja! Det Ă€r mĂ„nga, mĂ„nga veckor sedan jag sovit sĂ„ mĂ„nga timmar! SĂ„ medicinen hjĂ€lper nog. Det enda som Ă€r lite svĂ„rt, Ă€r att stiga upp pĂ„ morgonen. 

FĂ„glarnas kvitter och sĂ„ng hĂ€romkring Ă€r just nu fantastiskt! 

Idag kom vi oss till och med ut pĂ„ en vandring. Även minstingen kom med. Vi körde till TerjĂ€rv. Vandrade pĂ„ KortjĂ€rv naturstig. Det var vackert. Men lite is pĂ„ en del av leden gjorde det lite svĂ„rare. Och Finn förstĂ„s.








Pojkarna var helt slut efterĂ„t 













HĂ€r Ă€r frĂ„n mĂ„ndagskvĂ€ll nĂ€r i hade "PysselkvĂ€ll" och jag fick Ă€ntligen vara med Lara 




Jag har fÄtt svar pÄ flera blodprov och det bÄdar inte gott. Jag har alltid haft HB 144 som högst, och lÀgst det varit Àr typ 135. Det HB jag har nu Àr 156. SÄ det Àr en till chock. B-HKR Àr pÄ 47% vilket ocksÄ Àr för högt och det handlar visst om röda blodkroppar. Man blir ju lite tagen nÀr blodproven Àr sÄ dÄliga. Jag hoppas det Àr "bara" stressen som gjort att dessa Àr högre. Och att de gÄr ner. Det kÀnns inte alls bra.