31.7.24

Plåster

Idag har jag varit en sväng till mamma. Städat och sen har jag inte direkt gjort mycket annat nyttigt.

Har varit på apoteket också och köpt plåster som jag lindat kring foten. Hoppas det läker nu. 

Man får nog säga att det är tur att det inte är värsta sommarvärmen nu. Jag skulle inte ha kunnat bada. 
Det känns som om sommaren går mot sitt slut när vädret ändrat. Nu är det plötsligt bara 15 grader ute. 

Hoppas det håller upp nästa vecka med regnet, så att vi får huset målat. 

Varje dag händer något nytt hemskt på jorden som bara för oss närmare slutet. Idag står det om att det kan bli fullt krig i Mellanöstern. 

Jag är så ledsen över hur kärleken har försvunnit i hela världen. Det finns ingen återvändo till något gott längre. Det är bara hat, död och elände. 

Viktigt är att förstå att det inte är Gud som gör det onda. Ondskan som finns på jorden har skapats av oss. Folken som vänt sig bort. Det finns inte mycket kvar här på jorden som är gott. Därför är det så viktigt att nu verkligen på allvar, låta kärleken från Gud få skina hos oss som tror. Och dela med av oss till dem som lider och mår dåligt.

Lyssna till denna sång så skänker den vad man behöver.






30.7.24

Målartvätt

Det går väl bra trots att min fot svider.  Jag kan inte fara ut och springa eftersom jag inte kan lägga länkskor på. Jag använder flipflops om jag far ut, vilket inte heller är bra, eftersom det då far grus och skräp in i såren. Jag har just tagit en promenad med hundarna. Tvättat såren och lagt salva på igen. Det svider och stramar fortfarande. Det jag är lite rädd för, är att det ska bli infekterat. 

Mamma talar alltid om denna sommarmånad, då all mat blir fortare sur, sår kan lättare bli infekterad och så vidare. Just nu känns det som att jag har ett band runt foten. Det är även svullet. Jag undrar om jag borde fara och visa upp mina sår, men det känns lite dumt. 

Ursäktar igen fotot som inte är direkt vackert.

Älsklingen håller på med målartvätt inför målning av huset. Han har hyrt en såndär lyftkran från Ramirent.

Igår tvättade jag stuprännor med mera. Känns bra att putsa utsidan också. 

Ikväll har vi tvättat garagets tak. Nu ser det mycket bättre ut.


28.7.24

Skadad av ett rep

Idag klåpade jag till det! Så nu ligger jag här i soffan med foten uppe. Hela foten svider. Jag fick en brännskada av rep, eller ska man säga sår. 

Jag kom på idag när Spar, den yngre hunden, skällde och jag visste att han inte var hungrig eller kissnödig. Han var säkert bara uttråkad. 

Så jag for ut och kastade ett frisbee med honom. Finn låg bara och tittade på mest. Han är inte lika ivrig numera. Dumt nog tänkte jag inte efter och när jag kastade första kastet for repet runt min fot och stramade åt runt foten så att jag trodde min fot skulle gå av. Det gjorde så fruktansvärt ont att jag tänkte att dethär är inte bra. 

Men jag steg upp och jag kunde gå, till min förvåning, på foten som att inget hänt. Det sved förstås och var röd. Men jag fortsatte iallafall en stund att kasta frisbee. Älsklingen såg inget av det, han var i stan och köpte popnitar till bastuns ventilation.

En stund senare, blev jag så hungrig att jag halvt skakade, så jag for in på lunch. Åt med god aptit och det började svida mer och mer och hela foten vara varm. Så jag kom på att kanske det är en bra idé att lägga något kallt på. Hittade i frysen nåt att linda runt.

Älsklingen kom hem och sa att han har en mirakelsalva, som är fruktansvärt bra. Den får typ inte säljas här. Så nu har jag lagt på ett tjockt lager av den salvan. Så få se hur fort det läker.

Foten i vädret. Ni kan se att det är rött. 


Ursäktar lite mer obehagliga foton


Boken jag köpte igår kommer bra till godo nu. Nu ska jag börja läsa HC Andersen. 

Ikväll var det högmässa i kyrkan. Annars är det ju klockan 12, men på grund av Jakobs dagar hölls den ikväll. Om folk ändå kunde förstå vilken underbar känsla det är vara i kyrkan. Var inte lat! Var inte rädd att komma. Sluta lägg era pengar på andra saker som ska få er att slappna av. Kom till kyrkan istället.

Det gör så ont i mig. När artister uppträder, då är salar, parker och torg fulla av människor. Och jag har inget emot att lyssna till musik eftersom jag gillar musik.
Men det får inte bli viktigare än Gud. Lägg mer av er tid till att komma till kyrkan. 


27.7.24

Gammaldagstorg

Idag började jag min morgon med en hundpromenad. Sen blev det morgonmål. Vid elva for jag med mamma till stan på Gammaldagstorg. 

Trodde inte jag skulle hitta något, men blev väldigt intresserad av de gamla böckerna som såldes på ett stånd. Böcker som jag älskade när jag var liten. Astrid Lindgrens böcker, Wahlströms böcker såsom Kitty med mera, vilka jag sällan läste. Men jag älskade Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin av Elsa Beskow. HC. Andersens böcker....och jag kunde inte låta bli att köpa en bok iallafall. Så det blev HC. Andersens sagobok.




När jag kom hem for älsklingen och jag på en längre promenad med hundarna. Så nu är de trötta. 

Igårkväll snabbtittade jag på OS invigningen. Jag bryr mig sällan i sport, men jag kan tänka mig att titta på friidrott och speciellt gymnastik där Simone Biles tävlar. Jag har precis tittat på Netflix dokumentären om henne. 

Jag tittade alltid på friidrott med pappa. Och jag saknar dendär känslan. Det är något speciellt över friidrott. Så jag ska nog titta lite. 

Celine Dion avslutade med en helt underbar låt. 

Celine Dion på OS

Och tidigare under invigningen sjöngs även denna låt som var verkligen vacker. Av Juliette Armanet.


Eftersom jag spolade fram alla uppträdanden uppfattade jag inte det hemska och sorgliga som pågick där. 

Man totalt nedvärderade Gud, Jesus, Hans lärjungar och alla vi som tror på Honom. Det är så ledsamt att jag inte ens vill titta på något OS alls just nu. 

När hela världen ser på, hånar de den heliga nattvarden. Det känns som att det är helt oförlåtligt det de gjorde. Transvestiter, drag queens, hädar den sista måltiden som Jesus hade med lärjungarna. Det får mig att må dåligt och helt obehaglig till mods av hur kall och elak mänskan är. 

Idag är en sån dag då jag blir skrämd av världens hemskheter. Nyheterna är så hemska världen över.

Kriget i Israel och Gaza. Kriget Ryssland för mot Ukraina. Ukraina har varit tvunget att attackera flygbas nära oss. Venezuelas president hotar med blodbad om han inte blir återvald. Polska myndigheter tar snart till vapen mot migranter eftersom de varit våldsamma. Samhället fostrar män som misshandlar och våldtar kvinnor. Allt detta på bara första sidan av Svenska Yle....

.... jag undrar hur länge till denhär jorden finns kvar. När mänskorna är så fyllda av hat och har blivit så omänskliga. Känner ni inte alla kristna av det? Att det verkligen går mot slutet. Vi borde vara glada inför det. Men det är svårt när man ser så många mänskor utanför.

26.7.24

Hallonpaj

Ikväll gjorde jag en Hallonpaj. Med hallon från ifjol. Det kommer nya hallon snart på buskarna. Så jag har delat ut lite av fjolårets hallon och försöker använda upp de jag har. Lägger dem även på gröten, trots att det inte är en favorit. Men det är ju hälsosamt.


Så ikväll blir det en god efterrätt. Nu ska vi grilla kött och med det blir det nypotatis.

Tidigare idag åkte jag till mamma och där simmade hon, sonhustrun och jag. Vattnet var varmare än vid Fäboda. Testade en SUP bräda för första gången. Det gällde att hålla balansen.






24.7.24

Zucchini lasagne

Våra hundar. Vad vi än gör för att lära dem, så blir det fel. Jag tappar tålamodet varje dag. Så nu har jag bokat en konsultation i början av augusti, så en hundtränare kommer och ser över vad vi gör fel. Jag är så glad att jag nästan vill gråta. Jag hoppas vi får bra tips på vad vi gör fel. Och hur vi ska göra.

Jag har sagt till älsklingen att nu säljer jag dem, när jag blir riktigt frustrerad och inget går bra. Jag undrar ofta vad vi riktigt har gjort som tagit hundar. Min frihet som jag älskar och behöver är borta. 

Det är ju en ny känsla detdär när barnen växt upp och man får plötsligt frihet. Att tänka på sig själv. Göra saker för sig själv. Men så gör man ett beslut att ta hundar!! Nu är det ett pussel var man än ska. 

Men, det är självklart inte bara negativt. Då skulle vi inte ha dem kvar nu. Tänker på all motion både älsklingen och jag får när man går på promenader. Och att se båda hundarna stå och titta så lyckligt i fönstret när man kommer hem. Att de bara finns där. Men jag undrar just nu, om det negativa håller på och tar över. 

Idag har jag gjort så lite att jag nästan får fnatt. Jag måste göra saker på semestern. För att vara nöjd. Åskan kom när jag tänkte fara och simma. 

Nu håller jag på och gör en lasagne. Av zucchini.



Vacker blev den.
Hoppas den smakar också.


Vid tio-tiden på kvällen kom jag mig iväg på en kort långsam länk.

23.7.24

Värmen är sann

Igår blev det äntligen en dag på stranden.


Värmen är här. Man borde bara ligga vid havet. Där är det svalkande. Ikväll ska jag nog åka och simma igen. Måste svalka av mig.

Igårkväll kom jag mig äntligen ut på en länk. Det gick väldigt bra. Men jag tog det väldigt lungt. Stannade även och pratade med en dam på min runda, som bor i sommarstuga i närheten. Ikväll kanske jag kommer mig iväg också, ifall jag får mig svalkad. Tror inte det blir nå bodypump ikväll. 







21.7.24

Målade

Igårkväll for vi till Station på middag. För att fira bröllopsdagen. 



Det var riktigt roligt att fara ut och äta tillsammans. Bra service och god mat. 

Tidigare på dagen målade jag lite på bastun. Älsklingen gjorde hörnlistar. Utsidan börjar bli ganska klar. Nu måste vi köpa mer plast, brädor och kanske mer bergull också. Och när det är klart kommer skivor på väggen.

Idag ska vi fortsätta....ikväll blir det pizza och imorgon blir det en dag på stranden. 




Denhär artikeln publicerade Iltalehti idag som handlar om min systers man.

Hacksaw ridge







20.7.24

Bröllopsdag 5 år❤️

Lördag... igår kom dottern cyklande hit och vi cyklade till gymmet. Där testade vi på virtuell Spinning och virtuell Bodypump. Spinningen var tung och svettig. Bodypump likaså. Kanske för att det var lunchtid och vi bara ätit morgonmål tidigare.

Efteråt cyklade vi in till stan. Där träffade vi mamma på Roberts café och åt lunch. Efterrätten kunde jag ha skippat....

.... hemma igen lite senare och vi tog hundarna ut med roddbåten och jag var nervös som vanligt när de båda hoppade i vattnet. Men när de hoppat i en gång lugnade de sig. Vi rodde ut till en holme där de fick springa av sig.

När vi kom hem kokade jag  kycklingsoppa. Igår skulle min svärfar ha fyllt år om han fortfarande varit i liv, och vi skulle troligtvis ha varit där och firat honom. Det är ledsamt att tänka på honom och inse att han inte finns med längre. 
Han var helt underbar och så rar och så härligt sätt han hade❤️

Här från 2019 när han kom hit till Finland för att vara med oss på vårt bröllop och vi fick fira han 87 åriga födelsedag.




Idag firar vi vår bröllopsdag. Fem år har vi varit gifta nu. 
13 år tillsammans. 

















18.7.24

Torsdag 🤔

Torsdag idag, trots att det känns som måndag. Skulle gärna hitta på något kul idag också. Kanske Bodycombat ikväll.

Första semesterveckan har gått på en sekund.... men det är så när man har roligt.

Under den tid jag var borta, kom ett till hus upp här. Och dessutom kommer ett eller flera hus nu också längre bort. Men vi smider nya planer och bor inte kvar så länge till...


17.7.24

Helsingfors

Vi tog tåget på måndagsmorgonen och åkte till Helsingfors. Vid halvtolv var vi framme. Vi kom på att vi borde åka till Högholmen. Så det gjorde vi. 




Efter Högholmen åkte vi till Hotel Valo & Work. Checkade in online, vilket var suveränt. 

Vi fräschade upp oss lite och sen promenerade vi till brorsans som bodde bara en liten bit bort. Vi köpte laxsoppa på Alepa och åt det hos brorsan. 

Sen promenerade vi tillbaka och kollade på en film innan vi somnade. Nanny McPhee blev det. 

På tisdagsmorgonen började vi självklart med hotellfrukost. Efter det for vi in till stan. Gick i affärer. Och for en stund senare till Helsingfors simstadion där vi solbadade. Det är verkligen ett populärt ställe. 

Efter det åkte vi till hotellet. Fräschade upp oss igen och åkte in till stan igen. Det var bussar vi tog för att komma oss till och från hotellet. 

Vi åt middag på Deliberi. Gick sedan runt några kvarter i stan. 
Sen for vi tillbaka till hotellet, såg den andra filmen av Nanny McPhee. Och somnade. 

Idag åkte vi till, Domkyrkan, Salutorget och Saluhallen. Åt en liten belgisk våffla. Sen åkte vi till Tripla. Åt lunch där och shoppade lite innan vi åkte till tåget som nu tar oss hem. 





14.7.24

Plötsligt händer det....

...tåg och hotell bokat i Helsingfors.

Vaknade tidigare än jag ville imorse. Läste nyheterna. Om Trump som blivit skjuten, i örat. Men jag blev inte förvånad ens. 

Så som han beter sig har han nog många fiender. Men jag tror, trots att många inte vill ha honom som president, har jag på känn att det kommer bli han. Det skrämmer mig!! Han är en sån som i all hast gör saker med sitt temperament och inte eftertänksamt. 

Därför är det farligt om han blir president. Jag tror inte han förstår hur världen ser på USA. Om du riktigt tänker efter, så känns det som att man är en del av den världen. Inte bara jag, för att jag är gift med en amerikan, utan för att influenserna genom många, många år har påverkat oss. Filmen, New York och andra kända platser, musiken, språket, kändisar med olika talanger....

...så jag hoppas, om det nu blir så att han blir president gör smarta val. Jag tänker om han inte gör det, utan fortsätter mobba, leka med andra mänskors liv, fortsätter splittra familjer och så vidare, så kommer jag att fundera över vad hans mission riktigt är... men alla kan bli bättre och jag hoppas verkligen att han inser hur viktig denna dag var för honom. Det som jag om och om igen ser när jag tittar på honom, är att han har satt sig så högt på en tron att han inte kan se andra. 



Nåja, varför ger jag mig ens in i denna debatt. Jag kan ändå inte påverka och förändra. 

******************************

Koncentrerar mig istället på denna dag. Vid halvtolv for jag och älsklingen till kyrkan. Hjälpte till där inför högmässan.

Efter det åt vi lunch och tog en, två promenader med hundarna. Resten av dagen har jag inte egentligen gjort något alls. Vädret är varmt.

Så imorgon åker vi tåg till Helsingfors och ska vara där till onsdag. Förhoppningsvist är brorsan hemma och vi kan fara och se på den lägenhet han köpt. 

En annan sak som måste meddelas är att fjärde säsongen är ut av den helt otroligt härliga serien "The Chosen". Man måste logga in för att se men det kostar inget.







13.7.24

Semester☀️

Lördag och min semester börjar😍 Redan nu sitter jag och planerar något roligt att göra. Drömmer t.ex om en vandringssresa i Norge...

... men kanske jag börjar denna dag med att fara och solbada eftersom det är solsken och vädret den första semesterveckan ändå inte ser så bra ut. Och trots att det är mitten av Juli, har jag inte ännu simmat en enda gång.




Så jag körde till Pörkenäs med strandväskan packad och såg fram emot några timmar på stranden. 

När jag kom dit var parkeringen tom, klockan var ju trots allt bara efter 11. Men jag insåg ganska snabbt att det blåste mycket och ganska kyligt för att ligga och solbada. 😀

Dessutom var stranden tom och genast kände jag mig lite obekväm och inbillade mig nog när jag tyckte fotspåren efter något djur med klor var enorma.😁

Jag gav opp när jag inte hittade någon bra plats från vinden och tänkte att kanske Storsand é bättre. Förvisso blåste det även där. Men jag åt min pasta-lunch och låg kanske en timme innan jag kände att dethär var inte alls roligt idag. Blåsten kändes för obekväm. Och jag kunde inte slappna av. Så jag körde hem istället. 

Nu funderar jag ifall jag ska hoppa i mera kläder som skydd mot myggor, och fara och plocka blåbär...

...nu har jag några askar blåbär i frysen. Vi har ännu lite kvar av förra årets, men nu äter vi blåbär på gröt varje morgon och på söndagar i pancakes, så jag får nog fara flera gånger.








I USA blir man inte förvånad på saker man ser i trafiken, men när man ser något här som är annorlunda, känns det lustigt.




11.7.24

Bröllop

Måndag var en annorlunda dag. Det var nämligen min brorssons bröllopsdag. 

Klockan ett for jag till Alexia och där fick jag en liten uppsättning och lite smink. Så det blev en kort arbetsdag.

Halvfem körde vi mot kyrkan. Det var en fin vigsel.

Bröllopsfesten hölls på Stationen.

Mina systrar, mamma och jag 

Min syster. Just precis i denna stund 
så befinner hon sig på Vanda flygplats 
och ska flyga den långa vägen tillbaka till Sydney.
Klänningen hon har på sig, säljer butiken hon jobbar på, som också heter Camilla.





Idag är det torsdag och nu är det bara fredag kvar och jag får semester!!


7.7.24

Vaknar till regn

Söndagsmorgon. Och regnet skvalar ner. 

Igår bakade jag cookies🍪. Ikväll blev det knytkalas hos mamma. Systern och hennes man som är hemma från Sydney åker tillbaks nästa vecka. Solen kom fram. 

Så det blev hamburgare blandat med mina cookies, tårtor och annat gott.

Vi hade roligt med lekar också. Systern man är alltid den som fotar.




Det råkade sig att fyra av oss
hade jeans-outfit idag. 

Mina söner

Jag och älsklingen

Älskade systern från Sydney 

Visning av mitt tält fanns även 
på schemat 


Systern och hennes man