1.10.13

Dora på Lammholm

Vilken härlig underbar 87-årig dam. Yle 5:s dokumentär om Dora på Lammholm. All respekt till denna modiga hjärtliga dam. Hon förstår att njuta av livet på sin holme. Så klara och så värdefulla ord som hon delar ut.
Dora, du är så värdefull! Jag önskar jag hade din personlighet och ditt förstånd.

(du kan se dokumentären på Arenan)
Såhär skriver Svenska Yle:
Vem vill leva ensam på en holme, utan fasta förbindelser, utan bekvämligheter? Dora vill det. Numera är hon den enda fastboende invånaren på Lammholm i Åbolands skärgård.
Dokumentären följer Dora, 87 år, och livet på holmen under ett år. Från vårens islossning och de första snödropparna, sommaren när grönskan, odlingarna och samvaron kommer tillsammans med sommargästerna, hösten när odlingarna skördas och regntiden börjar, vintern när vattnet fryser och menföret gör att förbindelserna till fastlandet bryts, fram till ännu en vår och nya snödroppar.
"Jag är född här, där som spisen står", berättar Dora. "Att vara här, det är det viktiga för mig, det är här jag vill vara". "Men, om olyckan är framme och du faller?" frågar Doras släkting Jalle. "Jag faller sällan och om jag är dålig i benen så vet jag väl att gå försiktigt", svarar Dora.
Dora på Lammholm är en dokumentär om en annorlunda ålderdom och ställer frågan om man får leva som man vill också när man blir gammal.
Dok: Dora på Lammholm
Yle Fem tisdag 1.10.2013 kl. 20.00
30 dagar på Arenan efter sändning
Redaktör: Mikaela Weurlander
Nu blir det sovdags efter att haft roligt med att fota minstingen och hans gengångare som vi hittade på en broshyr.


  2 kommentarer:

  1. Anonym5/11/14

   angående Dora på lammholm

   Är det någon som vet var jag kan få tag i denna film? jag bor i sverige och kan därför inte se den och det skulle vara guld värt att kunna få visa den för min mor som är hennes syster.
   jag nås på fixenloo@hotmail.com mvh. Elisabeth

   SvaraRadera
  2. Om du kontaktar Svenska Yle.fi tror jag nog du kan få tag på den.
   Hoppas jag iallafall.
   Ha en trevlig helg!

   SvaraRadera