30.4.23

Vappen

Valborgsmässoafton. Firas idag. Vad betyder det då? 

En årlig högtid som firas i Finland. Men även i Sverige, Lettland, Estland, Tjeckien, Slovenien och Tyskland. Det är vårfest. 

Sankta Walpurgis (Valborg) blev helgonförklarad 1 maj. Hon var född kring 710. Hon var nunna och bodde i ett tyskt kloster. Hon spred Guds ord till tyskarna.



Hon var ett skyddshelgon för de som blivit smittade av rabies. Där var Valborg begravdes, vid en klippskreva, sades det, att det rann en mirakulös helande olja. Heliga Valborg är omtalad som den första författarinnan i Tyskland och England.

Till hennes minne tände man brasor för att motverka onda krafter och häxtro. 
Man trodde häxorna red på sina kvastar eller getabockar till de gamla offerplatsen på Brocken, den högsta toppen på bergskedjan Harz för att fira årsfest i djävulens sällskap.




Tillbaka till verkligheten.

Veckan gick snabbt och jag fick alltför lite tid med min älskling. Men den veckan som gick var fin. Vi var på lunch med en god vän på fredag som fotade oss.



Senare samma dag åkte älsklingen på resa igen. Jag hade tänkt följa med till Helsingfors och spendera lördagen där. Men det blev inte möjligt. Så jag körde honom till tågstationen och åkte hem till Finn.



Senare på kvällen åkte jag hit igen och hämtade sonen. 

Lördag for jag på Bodypump, hem mörbultad och skulle för en gångs skull försöka stretcha mer, men det lyckas sällan med Finn i närheten. 



Senare på lunch med sonen och hans kompis till Golden Lotus. Väldigt populärt ställe. 
Resten av kvällen försökte jag ta det lugnt. Eldade och tog promenade med Finn. Eländiga hund ibland när han drar iväg med mig.

Idag söndag har jag varit i kyrkan. Idag fick jag igen vara med och dela ut nattvarden. Det är så fint. Och det var två andra medhjälpare i nattvarden. Jag  hade aldrig träffat förut. En väldigt trevlig dam och en ung man, och trots att vi aldrig träffats förut, så känns det som att man är familj. För det är det vi är och det kommer så automatisk. Alltså det är helt obeskrivligt underbart. 

Efter kyrkan for jag och handlade och nu chillar jag och Finn. Inte den allra vackraste sovpositionen.



Imorgon måndag är ledig dag. Jag har inga planer förutom att köra några gånger till tågstationen igen. Sonen åker tillbaka till militären och jag tror att sonen från Esbo kommer hem. Idag firar de på Aalto. 

Blombukett från min familj angående min svärfars bortgång.







Ikväll körde jag till Fäboda och gick längs stranden med Finn.