30.4.22

Vappen

Till min lättnad behövs inte några bilagor till det son sonen sökte till. Iallafall inte till Arcada eller Novia. Kanske ansökningen till Åbo. Men det var inte det han hade på första plats hursomhelst. Vi får se hur det blir. Om man knäpper händerna och ber att Gud ska visa vägen för ens barn, vill jag tro att Han är med och hjälper.


Idag firar vi Valborgsmässoafton. Valborgs namnsdag. Min faster heter Valborg.
Dessutom är det dagen man tänder en brasa efter vårstädningen. Och studenterna sätter sina vita mössor på.

Santa Walpurgis. Blev helgad på 1400-talet. Valborg blev helgonförklarad 1 Maj. Hon hjälpte tyskarna att bli kristna. Hon är skyddshelgon för sjömän, god skörd med mera. 

Man trodde häxorna red på sina kvastar eller getabockar till de gamla offerplatserna och där gjorde ofog i ont sällskap. Därför förde man oväsen med rop, skott och horn och tände eldar på höjderna.

I Norden före kristna, trodde man att gränsen mellan de levande och döda var svagast denna natt. Eldar tändes för att skrämma bort häxor, eller för att bränna gammalt för att ge plats för nytt.

Vi har idag varit på promenad med Finn, jag har städat, sen har jag övningskört med sonen och på samma väg hälsade vi på mamma. Nu ska vi snart grilla....om vi orkar😏

Vappen till ära, trots kylan passar dessa.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar