12.7.09

Söndag

Det är nog jobbigt med denhär allergin! Idag har jag nyst som vanligt, och när man nyser tillräckligt många gånger tar det till sist på huvet. Så får man huvudvärk!
Det är så taskit så det inte är klokt heller! Har sagt det förr och säger det igen:
JAG HATAR ATT NYSA!! Men jag borde inte klaga ändå!

Igår kolla jag på ett intressant program. Och man inser bara mer och mer hur de rika företagen bryr sig skit i fattiga, det är ju inte många som vet om hur vissa saker tillverkas. Jag undrar hur många skulle fortsätta dricka drycken som det handlar om, ifall de visste hur det går till när den tillverkas.
Den goda drycken Coca Cola, som många älskaar. Inte jag förstås, jag är Fanta-typen, men sak samma! Nå, i Indien, har man byggt flera fabriker, och för att tillverka Coca-Cola pumpar man vansinnigt mycket vatten ur marken. Och vad resulterar det i? Jo, bönderna blir utan vatten och de måste man gräva vansinnigt djupa brunnar för att få vatten. Det slutar med att de måste lämna sina hem för att överleva när vattnet tar slut. Det försvinner ju förstås inget vatten från jorden och inget kommer till. Men Coca-Cola flaskorna åker ju många tusentals kilometer bort, så kretsloppet förstörs. 90 fabriker finns i Indien, och varje fabrik förbrukar upp till 1,5 miljoner liter vatten dagligen. Det krävs nio liter rent vatten för att tillverka en liter Coca-Cola.
Jag har sett flera sådana program. Och varför protesterar vi inte. Alla borde få reda på vad som försiggår. Det är så många saker vi tar för givet, vi har mat på bordet varje dag, barnen får gå i skola, ja, listan kan blir hur lång som helst. Och desto lyxigare vi lever, desto mer lider redan fattiga. Vissa saker vi köper för våra pengar, kan ha blivit tillverkad i ett fattigt land, var de som tillverkar sakerna knappt fått en cent efter att ha jobbat i flera timmar. Och medan företagen tjänar miljoner, vet inte arbetstagaren hur han ska få mat på bordet till familjen.