7.2.16

Långkörare

Det blev nåt runt 1000km jag körde bil i helgen. Fredagmorgon kl 5 steg jag upp, väckte minstingen som hade fått lov från skolan, för en trip till Södra Finland. Han skulle ha hamnat ensam hemma annars och det skulle inte bli till något.


14-åringen åkte till Helsinki med tåg. Han och 2 andra elever deltog i sjukampen som ordnades på Arcada i Helsingfors. 
16-åringen som studerar i stan skulle vara på Öppet hus i skolan under lördagen.


Ja, och jag och 12-åringen åkte då söderut för att packa ihop dotterns saker från internatet. Nu ska hon inte tillbaka till skolan förrän avslutningen så lägenheten skulle tömmas.

Vägarna i Finland är extremt dåligt plogade i vinterföret och det syns att man sparar in på plogningen. Det är helt absurt och livsfarligt!

Vi pausade i Borgå. Vi åt varsin bulle med kaffe och saft.
Vi kom fram till Kimito strax före 13. Det var 7 timmars resväg.
Här den emormt mäktiga höga bron i Eknäs Kimito.


Vi lassade in sakerna i bilen, tittade en sista gång i djurhuset. Dottern sa adjö till sina klasskompisar och vi körde in till Kimito centrum och åt lunch på Daniels grill.
Vilken god buffé med lax mm
Foton från djurhuset:Efter lunch körde vi till Angelniemi. Dottern ska före hon kommer hem, praktisera några veckor där, på ett hund och kattpensionat.
Finska kommer hon att bli bättre på. Där pratas inte svenska och ej engelska.
Vidare besökte vi lägenheten hon ska bo i under tiden.Vi åkte efteråt in till Salo. Klockan var redan runt 16 när vi stegade in till Cumulus hotellet. Det gladde mig enormt att vi tre kunde sova på ett fint hotell under hundralappen. Frukost inkluderat.


Vi gick en sväng ut på stan i Salo. Köpte godis även om köpcentren svämmade över med kläbutiker. Men det smakade inte alls att titta på kläder mm. Vi åkte tillbaka till hotellet och slappnade av.

Lördag steg vi upp 8 och gick nedför trapporna till det efterlängtade morgonmålet som var precis som jag ville ha det. En hel bunch att välja mellan.

Efter det checkade vi ut och körde till Salos Prisma och försökte handla smart med tanke på att det borde räcka länge när dottern nu ska bo 2 månader i närheten.
Var inte så säkra på hur busstrafiken fungerar mellan butik och övernattningsstället.

Närmare 15 var klockan när jag och minstingen påbörjade den långa resan hem. Vi upplevde alla möjliga väder. Först snöade det skarp snö. Senare regnade det. Vattenpölar hade samlats på vägen när snön smältade. Sen snöade det igen och desto längre hemåt vi kom snöade det desto mer. Inte alls rolig hemväg. Mina fingrar hade ett krampaktigt grepp om ratten och jag var väldigt koncentrerad i min körning. Jag spände ögonen så enormt på vägen att jag ibland fick blinka till ordentligt när man halvt började hallicunera. Det ska vara ganska mycket för att göra mig spänd i trafiken, men när mittlinjen och vägrenen har 15cm snö och man har bara suddiga  bilspår att följa efter, då känner man sig ganska liten. Genom hela Finland sparar man på plogning och det är livsfarligt!

Tryggt kom vi ändå hem vid 21-tiden. Och trots en full helg fortsatte de 2 yngsta till scouternas uppesittarkväll. Undrar om de har hållit sig vakna hela natten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar