22.5.19

Häggen

Det doftar så gott i hela lägenheten av häggen som jag plockade igår...Vårens höjdpunkt

Förr i tiden markerade häggens blomning starten på den period som betraktades som vårens höjdpunkt. Den slutar med att syrenen blommar, vilket har gett upphov till uttrycket “mellan hägg och syren”. Enligt en gammal sägen kunde man förr i tiden i vissa delar av landet se en skylt hos skomakaren med texten “Stängt mellan hägg och syren”.
Häggen trivs i fuktig jord och växer ofta i skogsbryn, hagar, stränder och parker. Den är vanlig i hela Finland, ända upp till fjällen och trädgränsen. 
Häggens ved är känd för att vara seg och hård och har därför länge använts till finsnickeri och trähantverk - utom i nordöstra Skottland, där det var förbjudet att använda hägg, eftersom den betraktades som ett häxträd. Förr i tiden såldes barken på apoteket här hemma i Finland, eftersom den innehåller höga halter av ämnet amygdalin. Det är detta ämne som ger häggen en karaktäristisk smak av bittermandel. Avkok på häggbark var förr i tiden ett vanligt botemedel mot urinvägsinfektion.
Blommorna är starkt väldoftande och växer, till skillnad från andra rosväxter, i klasar. De går lätt att skörda i stora mängder eftersom de ofta sitter väldigt tätt. I Augusti mognar “häggbären” - små, svarta stenfrukter, som smakar sött och ganska strävt. Både blommorna och bären kan användas för att koka saft, göra vin eller smaksätta sprit och vinäger.

....ikväll har vi haft talko här hemma. Alla som bor här i kvarteret samlades för att städa utsidan. Så jag har rensat rabatterna och lagt ut lite bark.

Jobbdagen vill jag inte ens tänka på. Den var bara ledsam, trög och tröttsam. Det blev även idag en timmes övertid.