17.3.09

10.000 besökare

Nu har min besökar-räknare kommit upp till 10.000 och det borde man ju fira!
Tack till er som besöker mig! Grattis till mig och Grattis till er!
Till er 1 roligt spel:
Kangaroo:

Tisdag och recept

Nu har jag suttit och kollat på recepten som finns på den sida var jag har gjort menyn. Det finns ju nästan 60.000 recept, så man får söka en stund före man hittar nåt man riktigt intresserar sig för.
Här är några iallafall:

Banan- och chokladmuffins
Ingredienser:
2 ägg
1 3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
(2 tsk kanel)
125 g smör
2 mogna bananer
100-150 g mörk choklad

Glasyr:2 dl florsocker
1 ½ msk kakao
Lite kokande vatten

BeskrivningSätt ugnen på 200°.
Vispa ägg, vaniljsocker och strösocker vitt och fluffigt.
Blanda mjölet med bakpulver och ev. kanel. Smält smöret. Mosa bananerna.
Hacka chokladen ganska fint, men inte för fint och blanda med mjölet.
Rör ner smöret i äggblandningen, sedan bananerna och sist mjölet.
Fyll smeten i formarna (amerikanska muffinsformar) och grädda mitt i ugnen,
15-20 minuter.
Låt dem kallna. Blanda ihop glasyren och ringla den över muffinsen eller spritsa över. Ät!

Nyttigt bröd
Ingredienser:
50 g jäst
50 g smör, smält
5 dl mjölk
½ dl sirap
1 dl krossade linfrö
1 dl vetekli
2 dl gramhamsmjöl
2 tsk salt
Ca 10 dl vetemjöl special

Ugn 225°
Smula ner jästen i en degbunke.Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37°.
Häll lite av smör/mjölken över jästen så den löses upp.Tillsätt resten av smör/mjölken.
Tillsätt sirap, salt, linfrö, vetekli, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet.Arbeta degen ordentligt, tillsätt mer mjöl tills degen släpper bunken.Låt degen jäsa övertäckt med badduk i ca 40 minuter.Arbeta degen på mjölat bakbord. Dela i två delar.Varje del rullas till en längd som delas i 12 bitar.Rulla till 24 runda bollar. Lägg på bakpappersklädd plåt.Låt dem jäsa övertäckta med bakduk i 30-40 minuter.Grädda ca 10-12 minuter.

Gräddig köttfärssås
400 g malet kött
0,5 purjolök
1 pkt tomatkross med örter
1 dl vatten
1 pkt matlagningsgrädde 7%
1 st helklyftig vitlök
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1 tsk oregano

Strimla purjolöken. Bryn köttfärsen. Häll i löken och stek det ihop på svag värme.Häll i tomatkrossen. Lägg 1dl vatten i burken/tetran o skaka om och häll resten av tomatvattnet i stekpannan.Krydda med oregano, svartpeppar och salt. Pressa vitlöken. Låt det puttra ett par minuter.Häll sedan i matlagningsgrädden. Och låt det puttra ytterligare 5 minuter på svag värme

Grillsås
2 ½ dl crème fraiche
1 köttbuljongtärning
1 vitlöksklyfta

Värm crème fraichen i en kastrull smula ner buljongtärningen och rör runt med en visp så buljongtärningen löser sig. Pressa ner en vitlöksklyfta. Gör ett snabbt uppkok. Klart .

Vitlöksgräddpotatis
1 kg potatis
2 lökar
7 vitlöksklyftor
3 dl matlagningsgrädde
(vitlöks)salt
peppar
olja el . margarin till formen

Skala potatisen och skiva den tunt. Skala och skiva löken. Hacka vitlöken. Smörj en ugnsform och lägg 1 ½ lager potatis på botten. Salta och peppra. Lägg på 1/3 av löken o. vitlöken. Lägg ett nytt lager potatis, salta och peppra, lägg på 1/3 av löken o. vitlöken. Lägg på ett lager potatis, salta och peppra. Lägg på resten av löken o. vitlöken, avsluta med ett lager potatis. Häll över 2 dl grädde. Ställ in i en 225 C varm ugn i 15 minuter. Häll på resten av grädden. Sänk temperaturen till 175 C och fortsätt grädda ca 30 min eller mer. Om ytan verkar bli för mörk: täck med folie.Enjoy!