6.8.16

Kaos i mitt skåp...

Jag sökte just efter ett kvitto på dotterns telefon som har fått lite fnatt, och när jag går igenom mina skåp med kläder, mappar, lådor mm mm undrar jag stilla i mitt sinne om mitt skåp reflekterar hur jag är som människa.

Pojkarna städade sina skåp för några dar sedan och där är det just nu väldigt organiserat. De har varit otroligt duktiga denna vecka. Middagen var klar 3 dagar i rad denna vecka när jag kom hem från jobbet. Underbart!

Det är fullständigt kaos i mitt skåp! Ingenting är organiserat! Jag måste ta itu med mina skåp och laga mitt eget 5S. Det har vi ju på jobbet och det fungerar nu mycket bättre än nånsin.

Till att börja med måste jag iväg till Kokkola och telefonbutiken, utan kvitto och hoppas att det duger. De har ju allt i sitt dataregister när vi köpte telefonen, så jag tycker att det måste duga.

Om ni inte vet vad jag talar om när det kommer till 5S, säger Wikipedia såhär :


5S

5S är en japansk metod för att skapa ordning och reda på arbetsplatsen. Metoden utvecklades ursprungligen hosToyota.
I svensk tappning brukar de fem essen uttydas:
  • Sortera (seiri) verktyg och material som används på arbetsplatsen. Skilj det som är nödvändigt, från det som inte är det.
  • Systematisera (seiton) det som är nödvändigt så att det är lätt tillgängligt. Ge det en given lämplig plats och tag bort annat.
  • Städa alt. Skick (seiso) regelbundet. Liten städning varje dag. Större rengöring varje vecka.
  • Standardisera (seiketsu) de dagliga rutinerna. Använd att-göra-listor för daglig vård av maskiner och lokaler.
  • Se till alt. Sköt om (shitsuke) att ordningen hålls. Förbättra att-göra-listorna steg för steg.
Det finns en alternativ svensk översättning som kanske bättre överensstämmer med den japanska grundbetydelsen. En eventuell nackdel är att stegen i denna översättning inte inleds med ett S.