23.12.20

23 December

Vaknade vid sju med huvudvärk. Min nacke är så spänd. Tog Burana, drack kaffe och fick avslappnande nackmassage, så nu känns det bättre. 

Ett bud ringde strax efter sju, trots att jag redan i många dar haft upp lappen om att vi är stängda idag och budet ville lämna paket utanför dörren, men han gick med på att ta det tillbaks till terminalen. Jag tror jag måste köra där via senare idag. Vissa typer lämnar paket, utan att ringa, trots att jag satt upp en notis om att de ska ringa om de lämnar paket. Det regnar ute. Vore oerhört dumt att lämna av paket kvar då.

Jo, vädret. Det är dan före julafon, det regnar och är plus tre grader. Det stör mig väl inte så mycket. Jag vill hellre ha varmt väder än kallt. Men när jag var liten, då var en vit jul viktig. Och det var alltid en vit jul när jag var liten! Senare på dagen har det börjat snöa, men fåse vad som händer. Det är blötsnö.

Vad minns jag från min jul när jag var liten? Min mamma skapade varje år, den underbaraste stämningen. Det började redan några veckor före jul, när vi kom från skolan, och det luktade strykjärn, och strykta gardiner och det var snö ute. Det var ljust i vardagsrummet. Alla gardiner var ner och hon höll på stryka julgardiner. Dendär doften av när hon strök gardiner, den glömmer jag aldrig. Det var början på julförberedelserna. 

På lillajul fick vi våra små påsar med en pepparkaka, mandarin och choklad. Vi fick även en julkalender. På lillajul åt vi alltid lutfisk. Jag tyckte det var gott, men jag är inte så säker på att jag skulle gilla det idag. Jag har inte ätit det sedan jag var liten och det var lillajul. 

När julafton närmade sig och vi började dekorera, gjorde vi även julpynt själva. Vi vek silkespapper i grönt och rött om vartannat, så att det bildade en girlang att hänga i dörröppningarna. Vi hade även de traditionella julkockorna av rött silkespapper som vi hängde mitt i dörröppningen. Och sen hade vi även en mistel vi hängde i en av dörröppningarna. Och under trappan hängde en tjock glittergirland.




Sen var det de urklippta tomtarna som vi lade fast på fönstren, och vi hade även en tomte i form av en sprattelgubbe. Julgardinerna i köket med tomtar på. Dedär planscherna med de oerhört fina julbilderna. 






Sen att klä julgranen och kikandet på julpaketen som fanns uppe på "snejdo" och senare lades under trappan. Julmiddagen med skinka, lådor och hela köret med den traditionella julmaten, spänningen när tomten kom....vi var lyckosamma, som hade det så bra på jul. Farfar som läste julevangeliet. Han kom alltid med Fazers blå, chokladplattan, till oss på jul och på fredagarna när han bada bastu hos oss. 

Lucka 23 (visa webbversion)