2.12.18

Lucka 2

Klimatmöte i Polen idag. Över 200 länder deltar. Det låter ju så bra!
Men jag tvivlar på att något kommer att ändras. Hur sko det gå till, när världen styrs av pengar, och syftet är att hela tiden utvecklas och förtjäna mer?

Företag som Wisaforest, som skövlar ner skog i miljontals, måste stoppas, och alla de företag uti världen som tillverkar så många olika varor. Det finns ju saker i överflöd. Sen har jag lärt mig att köttindustrin är en så stor bov i miljöförstöring att något måste göras åt det oxå. Tillverkning av majs är väl en annan miljöbo. Och tänk på alla kläder som tillverkas. Dey flödar gift när de tillverkas i alla olika färger.

Det är upp till var och en av oss förstås oxå, att börja helt tänka i andra banor. Men jag tror vi måste få fakta och få reda på hur vi gör våra miljövänliga alternativ bäst.
För vi har levt över gränserna hela tiden, så vi måste börja från början. Som en nyfödd.

Idag öppnar vi andra luckan i kalenderna. Då bjuder jag på dethär...




Vår lillajul

Dagen började vi på huset. Jag vattenisolerade lite till och efter lunchen for jag igen in till stan (spenderade ett par timmar även igår) och fortsatte lillajul-handeln idag. Det är inte för att jag köper mycket. Mest för att jag försöker hitta det rätta.


Något smått hittade jag till pojkarna. Långkalsonger och choklad och julkalendrar. Man blir aldrig för gammal för sånt va?


Till dottern hittade jag en vacker ljuslykta och söta vantar. Och choklad!

Till älsklingen, ack, vad svårt att köpa nåt till honom. Men det blev en flygplanstidning och Toffifee...
...till oss båda hade jag en gemensam julkalender.

Jag hade verkligen inte väntat mig något, men fick en så söt Mumin mugg och söta sockor. Och godis😄


Jag köpte ju oxå en lillajulgran från Erkin Halli. Billig och så grann. Ännu finare blev den när killarna satte ljus och bollar i den.


Till middag blev det kalkon. Jag tror det är första gången jag gjorde kalkon och det blev gott! Det smakade bättre än julskinkan.
Till kalkonfilén gjorde jag potatisklyftor, rödbetor, morötter och palsternacka i ugn. Och älsklingen redde en sås av kalkonspadet.


Till efterrätt blev det en hallon-blåbärspaj, vegansk, men riktigt god. Och ännu bättre hade den varit med lite mindre socker.

RECEPT PÅ VEGANSK SMULPAJ

Det är längesen hela familjen varit samlad. Även dottern kom. Så till henne hade jag tofu istället för kalkon. Det blev inte så smakrikt, men till julmiddagen ska jag nog hitta på nåt bra.

Dessa foton får vara för LUCKA 1: